Het gevolg van verzekeringsfraude: houd hier rekening mee
Een fraudeur weet vaak niet dat het plegen van fraude extreme gevolgen kan hebben. Niet alleen voor hemzelf, maar ook voor de rest van Nederland. In de afgelopen jaren is het aantal gevallen ‘verzekeringsfraude’ flink toegenomen. De verzekeringsmaatschappijen hebben dit persoonlijk ondervonden en komen nu ook met een verstevigde aanpak. Verzekeringsfraude wordt erg serieus genomen. Dat is maar goed ook, want een grote mate van verzekeringsfraude heeft uiteindelijk negatieve gevolgen voor de verzekeringspremies. Maar hoe zit dat nou precies? Wat gebeurt er als iemand verzekeringsfraude pleegt en wat zijn de exacte gevolgen? Het antwoord op die vragen lees je in dit artikel.
Veel fraude, strenge consequenties
Een verzekering wordt altijd op basis van vertrouwen afgesloten. Als er sprake is van fraude, dan wordt dit vertrouwen bewust misbruikt. De vertrouwensband tussen de verzekeraar en de verzekerde krijgt een flinke knauw. In veel gevallen wordt de overeenkomst dan ook binnen de kortste keren ongedaan gemaakt of verscheurd. Daarnaast worden de gegevens van de fraudeur genoteerd binnen het bestand van de verzekeringsmaatschappij en bij Stichting CIS. Stichting CIS (Centraal Informatie Systeem) is een databank waar de persoonsgegevens van verschillende mensen worden verzameld. Het gaat om de gegevens van verschillende verzekerden. In de volgende situaties is de kans zeer aannemelijk dat jouw gegevens bij Stichting CIS zijn opgeslagen.
- Bij een ontzegging van de rijbevoegdheid
- Een groot schadeverleden
- In aanraking met politie bent geweest
- Eerdere opzegging van verzekering
- Fraude rondom een schadeclaim
Je wordt niet op de hoogte gebracht als jouw gegevens daadwerkelijk bij Stichting CIS geregistreerd staan.
Een boete en nog meer…
Naast het feit dat je wordt geregistreerd bij Stichting CIS, is er ook een grote kans aanwezig dat je te maken krijgt met andere gevolgen. Sinds 2016 is de standaardboete voor het plegen van verzekeringsfraude €532,-. Daarnaast kan de verzekeringsmaatschappij ervoor kiezen om aangifte te doen bij de politie. Dit gebeurt vaak bij hoge bedragen of georganiseerde misdaad.
De juiste juridische ondersteuning
Het is natuurlijk ook mogelijk dat jij wordt beschuldigd van verzekeringsfraude, maar dat dit niet terecht is. In dit geval wil je natuurlijk het liefste zo snel als mogelijk je onschuld bewijzen. Vaak hangt hier een juridisch proces aan vast. Daarom is het goed om Advocatenkantoor Phea in te schakelen. Zij zijn gespecialiseerd in het juridische proces en kunnen jou voorzien van eventueel advies. Zo voorkom je de vervelende gevolgen van verzekeringsfraude.