Wat zijn de kenmerken van een nulurencontract?
De arbeidsmarkt is door de jaren heen aanzienlijk veranderd. Dat is eigenlijk zowat het minste dat we daarover kunnen zeggen. Het verschijnen van het zogenaamde nulurencontract is één van de zaken die dit duidelijk aantoont. Een dergelijk contract is een soort van arbeidsovereenkomst waarbij je als werknemer alleen maar die uren moet werken waarvoor je werkgever jou oproept. Bovendien is het zo dat deze oproep tijdig dient te gebeuren. Is dat niet het geval? Dan zal je tot de vaststelling komen dat je niet verplicht bent om op dat verzoek in te gaan. Er zijn nog meer voordelen verbonden aan dit type contract waar we je graag verder op deze pagina kennis mee laten maken.
Wat is zo’n nulurencontract eigenlijk?
Helemaal goed ingeburgerd is het nulurencontract in de praktijk eigenlijk nog niet echt. De kans bestaat dan ook dat je er nog nooit eerder van hebt gehoord. Voor een dergelijk contract geldt dat ze zich eigenlijk vooral kenmerkt door een enorme flexibiliteit. Dit betekent concreet dat je als werknemer bijvoorbeeld niet verplicht bent om elke dag voor dezelfde baas te werken. Bovendien geldt voor de werkgever dat hij verplicht is om je vier dagen op voorhand op te roepen. Gebeurt dat niet of komt de oproep te laat? Dan ben je dus niet verplicht om daar op in te gaan. Wanneer er sprake is van een standaard arbeidscontract is dat uiteraard helemaal anders.
Hoeveel krijg je betaald bij een nulurencontract?
Het spreekt voor zich dat je graag zal willen weten hoeveel je kan verdienen met een nulurencontract. Wat dit betreft is het zo dat je moet weten dat het salaris kan verschillen. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er altijd sprake is van een bepaald minimumloon. Het kan hierbij eveneens gaan om het zogenaamde CAO-loon wanneer dat van toepassing is bij de job die jij beoefent. Verder is het eveneens niet onbelangrijk om te weten dat je altijd minstens drie uur uitbetaald moet krijgen. Dit aldus eveneens wanneer je in de praktijk eigenlijk minder uren daadwerkelijk hebt gepresteerd. De voorwaarden die gelden op vlak van verloning zijn dus zeker en vast niet ongunstig te noemen wanneer je kiest voor een dergelijk nulurencontract.
Wanneer ben je verplicht om te gaan werken?
Beschik je over een nulurencontract? Dan ben je dus niet altijd verplicht om te gaan werken. Voor je werkgever geldt dat hij over de verplichting beschikt om je minstens vier dagen op voorhand op te roepen. Wanneer dat later gebeurt kan hij dit uiteraard nog steeds doen wanneer hij geschikt werk voor jou heeft. Dit gezegd hebbende is het in deze situatie wel zo dat je kan weigeren. Wil je graag gaan werken? Dan spreekt het voor zich dat je ook gewoon de mogelijkheid hebt om op het aanbod in te gaan. Is het zo dat je werkgever je minstens vier dagen op voorhand laat weten dat hij je nodig heeft? In dat geval is het niet zomaar mogelijk om het werk te weigeren. Hou hier wel rekening mee bij het opstellen van een arbeidscontract. In ieder geval, voor heel wat mensen kan het nulurencontract zeker en vast interessant zijn.