Zakelijke tips

Tips en meer!

Veilig rijden onder verschillende weersomstandigheden

Rijschool Tilburg

Wij zullen ons richten op verschillende soorten weer en de risico’s die ze met zich meebrengen. Hier lees je hoe je in elke situatie veilig kunt rijden.

Zonnige dagen

Wist je dat autorijden bij warm en zonnig weer de gevaarlijkste tijd is om te rijden? Ongeveer 80% van de dodelijke ongevallen met jonge bestuurders gebeuren tijdens goede weersomstandigheden. Op mooie zonnige dagen rijden automobilisten sneller te hard en daarom gebeuren er meer ongevallen en aanrijdingen bij mooi weer. Houd op zonnige dagen rekening met schittering van de zon, aangezien je hierdoor tijdens het rijden verblind kunt raken.

Weinig licht en nacht

Als je in de schemering rijdt, kan het moeilijk voor je zijn om duidelijk te zien omdat jouw ogen zich aanpassen aan het lage contrast. Schaduwen kunnen andere weggebruikers of objecten in jouw omgeving versluieren. ‘S Nachts wordt het zicht sterk verminderd en is de afstand die je voor je kunt zien beperkt tot het gebied dat wordt verlicht door de koplampen van jouw auto.

Om ’s nachts veilig te rijden, moet je ervoor zorgen dat je jouw koplampen niet overdrijft (sneller rijden dan jouw zichtafstand). Verminder bij twijfel jouw snelheid en blijf alert op dieren en andere weggebruikers die op jouw pad kunnen komen.

Wind

Een sterke wind kan jouw auto van de weg duwen of een ander voertuig op jouw rijstrook duwen. Voertuigen met een hoger zwaartepunt of zwaartepunt hebben meer last van sterke windstoten.

Het beste wat je kunt doen wanneer windvlagen jouw auto duwen of deinen, is door het stuur stevig vast te pakken en jouw snelheid te verminderen. Rijd door de sterke windvlaag heen, overstuur niet en houd een gebied van open ruimte aan alle kanten van jouw auto voor het geval je de rijbaan moet verlaten.

Mist

Zodra je terechtkomt in mist, verminder dan jouw snelheid en zet jouw dimlicht aan (mistlichten kunnen samen met dimlicht worden gebruikt om de zichtbaarheid te vergroten).

Gebruik geen grootlicht, aangezien de vochtigheid in de lucht zo dicht is dat stralen van grootlichten naar je terugkaatsen. Als de mist zo hevig is dat je niet voldoende kunt zien, stop dan naar een veilige locatie buiten de rijbaan. Smog, een mengsel van rook en mist veroorzaakt door luchtvervuiling, moet op dezelfde manier worden behandeld als mist.

Regen en hoog water

Tijdens de eerste 10-15 minuten van regen kunnen de wegen gladder zijn dan normaal, omdat regenval olie en vuil losmaakt dat zich op de rijbaan heeft verzameld. Gebruik de juiste snelheid op jouw ruitenwissers en zet jouw dimlicht aan. Vergroot de volg- en remafstanden om te voorkomen dat je tegen andere voertuigen glijdt. Wees voorzichtig en verlaag je snelheid om de veranderende omstandigheden op de weg het hoofd te bieden. Als het zo hard regent dat je niet kunt zien, verlaat je de weg op een veilige locatie en wacht je tot de omstandigheden opklaren.

Als je hoog water tegenkomt, rijd er dan niet doorheen. Zelfs ondiep hoog water kan jouw auto beschadigen. Draai jouw voertuig indien mogelijk om en zoek een alternatief pad om jouw bestemming te bereiken.

Wanneer jouw voertuig op een laag water rijdt en het contact met de weg verliest, is altijd mogelijk dat er water op de weg ophoopt wat aquaplaning kan veroorzaken. Een goede indicatie dat aquaplaning mogelijk is, is wanneer je andere voertuigen waterspatten ziet creëren. Als het voertuig voor je bandensporen in het water achterlaat, rijd er dan indien mogelijk in. De beste manier om aquaplaning te voorkomen, is door jouw snelheid te verminderen. Als je met een aquaplaning gaat, houdt je het stuur stevig vast en trap je niet op de rem. Je moet uitrollen en afdekken totdat je weer grip hebt. Stuur indien nodig voorzichtig in de gewenste richting en vermijd overstuur.

Sneeuw

Bij het rijden in de sneeuw is het belangrijk om jouw reis te plannen en jezelf voldoende tijd te geven om jouw bestemming te bereiken. Rijd langzaam, rem vroeg (en soepel) en houd vrije ruimte aan alle kanten van jouw auto.

Maak jouw besneeuwde auto grondig schoon voordat je ermee gaat rijden. Het besturen van een besneeuwd voertuig kan jouw zicht op de weg belemmeren en sneeuw kan van jouw voertuig vliegen en een gevaar vormen voor andere weggebruikers. Het is illegaal om een auto te besturen dat niet voldoende sneeuwvrij is gemaakt. Maak ook je kentekenplaat goed vrij van sneeuw om boetes te voorkomen.

Als je in een sneeuwstorm rijdt, zoek dan een veilige locatie volledig van de weg af om te wachten tot de omstandigheden duidelijk zijn. Als je op de snelweg reist, probeer dan de volgende afslag te halen. Houd rekening met langzaam rijdende voertuigen en/of voertuigen die van de rijbaan zijn geraakt.

IJs

De kans bestaat dat wegen glad worden door ijs zodra het weer tot het vriespunt daalt. Als de wegen ijzig worden tijdens het rijden, verlaag dan jouw snelheid, vergroot jouw volgafstand en laat voldoende ruimte rond jouw auto. Rijd rustig en gecontroleerd en stuur niet agressief. Zelfs als je denkt dat de weg ijsvrij is, kunnen er nog steeds stukken ijzel zijn, dit is ijs dat opgaat en wordt gecamoufleerd door de rijbaan.

Beperkt zicht

Telkens wanneer het zicht wordt verminderd, moet je jouw dimlicht inschakelen, jouw snelheid verminderen en jouw volgafstand vergroten. Selecteer een reisroute die de meeste zichtbaarheid van de weg voor je biedt.

Rijschool met verantwoordelijkheid

Vrijwel alle rijsituaties zijn beheersbaar wanneer je de juiste snelheid en afstand gebruikt voor de weg, het verkeer en de weersomstandigheden. Dit krijg je allemaal te leren bij Rijschool Tilburg | Start Driving. Dit is één van de beste rijscholen in Noord-Brabant, die niet enkel ervoor zorgt dat jij snel je b rijbewijs halen kunt, maar ook de gevaren doorgeeft van rijden onder verschillende omstandigheden. Het is uiteraard belangrijk om te slagen voor het CBR praktijkexamen, maar nog belangrijker is dat je nadat je bent geslaagd voor je rijexamen, dat je veilig de weg op kan. Volg daarom je rijlessen bij een rijschool die tijdens de rijles ook leert hoe je onder bepaalde weersomstandigheden moet rijden en zo veilig mogelijk de weg op kunt.