Zakelijke tips

Tips en meer!

Leermiddelen kiezen: hoe pak je dat aan?

schoolboeken

Wanneer er een nieuw schooljaar nadert, dan is er vaak de ruimte om nieuwe leermiddelen aan te schaffen. Dit doet de schoolleiding in de meeste gevallen, vaak samen met docenten en andere betrokken partijen. Soms zijn zelfs ouders bij dit proces verbonden. Ben jij deels verantwoordelijk voor het uitzoeken van leermiddelen? Met deze tips vind je de beste opties voor jouw school.

Oriënteren

Het gebeurt nog te vaak dat leermateriaal niet optimaal past bij de wensen van leraren, of bij de onderwijsvisie van de school. Het begint allemaal met oriëntatie. Bepaal een team die samen met jou de leermiddelen gaan uitkiezen. Dat kan een combinatie zijn van docenten, schoolleiding en zelfs ouders. Of je kunt een hele andere weg in slaan. Het is allemaal aan jou, maar het is in ieder geval aan te raden om de mensen die de leermiddelen moeten toepassen bij dit proces te betrekken. 

leermiddelen

Wat je al hebt en wat de keuze is 

In de oriëntatiefase inventariseert het selectieteam de leermiddelen op de markt en doet het inspiratie op. Hieruit maken zij vervolgens een longlist van leermiddelen op waaruit het team kan kiezen. Daarnaast bepaal je ook samen waaraan leermiddelen moeten voldoen, ook met het type onderwijs in het achterhoofd (montessori, dalton etc.). Bij het maken van de keuze komt het selectieteam tot een shortlist met leermiddelen die voldoen aan de eerder gestelde criteria.

Digitaal lesmateriaal

Het is bijna ondenkbaar om vandaag de dag als school helemaal geen digitale leermiddelen in te zetten. Het is belangrijk om kinderen voor te bereiden op een wereld waarin digitale vaardigheden bijna onmisbaar zijn. Het voordeel van digitale leermiddelen is dat je er vaak proefversies van kunt bekijken, ook wel demo’s genoemd. Zo weet je precies waar je voor kiest, nog voordat je het in bulk aanschaft voor je school en leerlingen.

Meer verhalen