Zakelijke tips

Tips en meer!

Hoe boekhouden: De basisprincipes die elke kleine ondernemer moet kennen

Niets is vervelender dan te veel afschriften te moeten doorzoeken om een klein maar vitaal stukje financiële zaken te vinden dat u nodig hebt. Dat kan vaak het geval zijn als u uw persoonlijke en zakelijke gelden niet hebt gesplitst, zodat ze altijd op één rekening staan en u gemakkelijk het overzicht verliest.

Door een nieuwe bankrekening te openen, kunt u uw persoonlijke financiën en uw zakelijke transacties gescheiden houden, zodat er nooit verwarring tussen de twee ontstaat. Wanneer het tijd is om de boeken te doen, weet u gemakkelijk waar u de financiële informatie kunt vinden die u nodig hebt.

Maak budget vrij voor belastingdoeleinden

In plaats van voor een grote verrassing te komen te staan wanneer de fiscus aanklopt, is het een goed idee dat u de belastingen gaandeweg begroot, zodat u niet in één keer een groot bedrag hoeft te betalen. Als u een spaarrekening of iets dergelijks hebt, kan het een goed idee zijn om een klein beetje van uw inkomen opzij te zetten, zodat u uw belastingfactuur gemakkelijk kunt betalen met de gemoedsrust dat u geld hebt gespaard.

Houd uw administratie altijd geordend

Als het al een gedoe is om één rekening te doorzoeken waarop zowel persoonlijke als zakelijke fondsen binnenkomen, dan zal een rommelige administratie u nog meer hoofdpijn bezorgen als het op boekhouden aankomt.

Als uw administratie in orde en netjes georganiseerd is, weet u precies wat waar staat en bespaart u veel kostbare tijd. Als je het te druk hebt en de belastingdeadlines naderen, zul je dankbaar zijn dat je de tijd hebt genomen om je administratie netjes bij te houden, zodat je tijd bespaart doordat je precies weet waar je moet zoeken. Een solide boekhoudprogramma met alles een stuk overzichtelijker.

Zorg er wel voor dat u uw administratie altijd op orde hebt en niet slechts eenmalig.

Houd uw uitgaven bij

Het kan moeilijk zijn om zakelijke uitgaven bij te houden, maar door bijvoorbeeld een zakelijke creditcard te gebruiken, kunt u ervoor zorgen dat al uw uitgaven bij elkaar worden gehouden en worden bijgehouden. De eenvoudigste manier om dit te doen is door uw rekeningen te categoriseren in soorten uitgaven om het een stuk eenvoudiger te maken.

Een voorbeeld hiervan zijn autokilometers. Als u lange afstanden rijdt voor vergaderingen, kunt u uw kilometerstand bijhouden en bijhouden hoe ver u hebt gereisd en welke kosten daaraan verbonden zijn.

Houd dagelijkse gegevens bij

Een van de meest elementaire tips is dat u een dagelijkse administratie bijhoudt. Als u geen nauwkeurige dagelijkse gegevens bijhoudt, is het veel moeilijker voor u om de financiële situatie van uw bedrijf te volgen.

Implementeer een systeem en houd je eraan, zodat je elke dag een nauwkeurige administratie kunt bijhouden en er geen fouten zullen optreden bij het indienen van je belastingaangiften.

Laat een controlespoor achter

Als u uw boekhouding handmatig doet, dan is het van vitaal belang dat u een auditspoor achterlaat. Uw administratie zal een stuk effectiever zijn als u uw financiële activiteiten snel kunt terugvinden – daarom is software een goede optie om te overwegen, omdat het dit moeiteloos kan doen.

Een controlespoor betekent dat u uw facturen op orde hebt en dat u uw stappen gemakkelijk kunt herleiden als er een klein foutje is gemaakt.

Blijf op de hoogte van uw debiteurenadministratie

Te laat betalende klanten is nooit een goede zaak en kan een negatieve impact hebben op uw cashflow. Zorg ervoor dat u in de gaten houdt wanneer uw vorderingen vervallen en verspil geen tijd als ze te laat zijn – handel meteen. Kijk of u een plan kunt uitwerken om het geld dat u verschuldigd bent zo snel mogelijk te krijgen, maar hoe langer u wacht, hoe langer het uw cashflow kan schaden.

Hou rekening met belastingdeadlines

Een belastingdeadline kan voor iedereen stressvol zijn. Stel eenvoudig een herinnering in zodat u ruim op tijd bent om uw belastingaangifte foutloos in te vullen. Door een nauwkeurige administratie bij te houden, kunt u ervoor zorgen dat uw aangiften voor de deadline worden verzonden en zal de Belastingdienst u ook niet opjagen vanwege eventuele fouten. Bovendien voorkomt u ongewenste boetes.