Zakelijke tips

Tips en meer!

De 4 beste brandblussers voor jouw kantoorpand

Poederblussers

Het is moeilijk om iemand te vinden die niet bekend is met het gebruik van brandblussers, omdat ze meestal in openbare ruimtes zoals kantoren, huizen en zelfs sommige auto’s staan. Er zijn echter verschillende soorten brandblussers op de markt, elk gebruikt voor specifieke situaties (en ze zijn niet allemaal gelijk). Voordat we ingaan op de specifieke behoeften van jouw kantoor, is het handig om de vier meest voorkomende soorten brandblussers en hun toepassingen te kennen.

1)   Schuimblussers

Schuimblussers zijn het beste voor gebruik in kantoorruimtes omdat ze op elke soort brand kunnen worden gebruikt. Deze blusapparaten werken door de brand snel te verstikken met een deken van schuim, en ze kunnen op elk soort brand worden gebruikt. Het is belangrijk dat de brandblusser voorzien is van een ABC-classificatie om er zeker van te zijn dat hij geschikt is voor alle soorten branden.

2)   Composiet Brandblussers

Een composiet brandblusser is het meest veelzijdige type brandblusser dat u kunt kopen. Ze werken met zowel water als chemische middelen om een brand te blussen, waardoor ze een goede optie zijn voor zowel natte als droge branden. Het grootste nadeel van dit type brandblusser is dat het alleen kan worden gebruikt voor kleine tot middelgrote branden. Het heeft echter een effectief bereik van ongeveer 20 meter, waardoor het een geschikte keuze is voor kantoren waar mensen niet voortdurend in elkaars nabijheid zijn.

3)   Poederblussers

Poederblussers zijn de goedkopere opties voor een brandblusser op kantoor. Poederblussers zijn erg populair doordat ze zijn in te zetten bij verschillende soorten brand. Bovendien zijn de poederblussers vorstbestendig en uitermate geschikt voor ruimtes waar de temperatuur onder het vriespunt ligt. Dit soort brandblussers bestaat meestal uit kaliumchloride, dat de meeste oppervlakken niet zal beschadigen, maar zorg ervoor dat er geen elektrische apparatuur in de buurt is die vonken kan geven voordat u dit soort brandblussers gebruikt.

4)  Automatische brandblussers

Een automatische brandblusser werkt door middel van een fijne nevel die een groot gebied bestrijkt. Ze worden het best gebruikt bij kleine branden zoals die op tapijten en gordijnen.  Ze zijn ontworpen om minder water te gebruiken. Automatische brandblussers moeten alleen worden gebruikt als je de andere drie types niet kunt bereiken, omdat ze niet genoeg kracht hebben om grote branden te blussen of om ze op één plaats te houden.

De veilige keuze in brandblussers

Blusapparaten van klasse A zijn de beste keuze voor de meeste kantoren, omdat ze ontworpen zijn om alle soorten branden te blussen. Ze werken op hout, papier, textiel en andere gangbare voorwerpen die in een kantoorruimte te vinden zijn. Dit type brandblusser zou de eerste moeten zijn die je pakt bij een kleine brand. Als je een grote brand moet blussen, heb je een ander type nodig, zoals klasse-B of klasse-C. Zorg ervoor dat jouw bedrijf te allen tijde ten minste twee verschillende soorten blustoestellen bij de hand heeft. Om verwarring over welke klasse nodig is te voorkomen, zoek je naar het teken waarop staat voor welke klasse elke blusser geldt voordat je hem uit de opslagruimte pakt.