Zakelijke tips

Tips en meer!

Arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten? Denk hieraan!

Als ZZP’er geniet je van ontzettend veel vrijheid. Je kan werken wanneer het jou uitkomt, je doet iets waar je echt passie voor hebt en je hebt geen baas die telkens over je schouder heenkijkt. Voor velen een ideale manier om geld in het laatje te brengen. Er kleeft echter wel een nadeel aan: mocht je om ’n een of andere reden niet meer kunnen werken, loop je gelijk veel inkomsten mis. Om dat te voorkomen, is het verstandig om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten.

Hoeveel inkomen wil je dekken?

Ten eerste moet je goed bedenken hoeveel inkomen je wilt: je volledige inkomen dekken is niet mogelijk. Dit is vastgesteld op maximaal 80%. Wel moet je je realiseren dat je een periodiek bedrag moet betalen om deze dekking uiteindelijk te krijgen mocht het nodig zijn. Hoe hoger je dekking, hoe hoger de premie. Des te lager de dekking, des te lager de premie. Kies je voor een lagere premie, dan krijg je uiteindelijk ook minder geld uitgekeerd. Het is aan te raden om sowieso de terugkerende zakelijke kosten te dekken, bijvoorbeeld pandhuur, en om ook je privé kosten te dekken. Oftewel, hoeveel heb je geld heb je maandelijks nodig om de nodige kosten te kunnen blijven betalen? Verzeker in ieder geval dit bedrag.

Hoe is de thuissituatie?

Woon je samen met een partner? En werkt deze ook? Of juist niet? Dat zijn ook allemaal zaken die in acht genomen dienen te worden. De hoogte van de premie en het verzekeringsbedrag is daar namelijk ook van mede-afhankelijk. Als je partner fulltime werkt in loondienst werkt, kun je wat risico’s nemen. Je partner is dan verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Is dat niet het geval, dan is het niet aanbevolen om voor een lagere premie te gaan. Kies dan juist voor een AOV met meer zekerheid.

Er zijn nog meer aspecten waar rekening mee moeten worden gehouden. Bijvoorbeeld je leeftijd, de eigen-risicoperiode en het verzekeringstype. Kijk eens op Tulpenfonds voor meer handige tips en informatie, zodat je goed op de hoogte bent.