Zakelijke tips

Tips en meer!

2 tips voor het starten van een eenmanszaak

ondernemingsplan laten schrijven

Steeds meer mensen kiezen ervoor om hun vaste baan op te zeggen en vanuit huis een eigen bedrijf te starten. Vaak wordt ervoor gekozen om te starten als zzp’er, ofwel: zelfstandige zonder personeel. Bij de Kamer van Koophandel schrijft u uw bedrijf dan in als eenmanszaak. Wilt u weten hoe u dit het beste kunt aanpakken? Lees dan in dit artikel 2 gouden tips.

Tip 1: Start nooit een eenmanszaak zonder ondernemingsplan

U heeft besloten dat u uw eigen eenmanszaak wilt beginnen. Misschien wordt er vaak tegen u gezegd dat u dit zou moeten doen of denkt u zelf dat u een gat in de markt heeft ontdekt. Een goed idee alleen, is niet genoeg. Om te voorkomen dat uw plannen een flop worden, is het verstandig om de plannen eerst eens goed op papier te zetten. Een goede manier om de vatbaarheid van uw ideeën te testen, is het schrijven van een ondernemingsplan. In een ondernemingsplan geeft u antwoord op uiteenlopende vragen; zo bepaalt u uw doelgroep, legt u uw concurrentie onder de loep, bekijkt u ontwikkelingen in de markt, zet u marketingdoelen op en maakt u een financieel plan. Door het schrijven van een ondernemingsplan krijgt u dus een goed beeld van uw kansen op succes. Als u er zelf niet uitkomt, kunt u ook een ondernemingsplan laten schrijven.

Tip 2: Maak een financieel plan en zorg voor een startkapitaal

In uw ondernemingsplan maakt u ook een financieel plan inzichtelijk. Het is erg belangrijk om hier goed over na te denken voor u uw onderneming start. Denkt u dat u in staat bent om direct voldoende loon uit jouw onderneming te trekken, of moet u de eerste maanden (of misschien zelfs jaren) nog een baan aanhouden naast uw eenmanszaak? Welk budget is er voor marketingdoeleinden? En hoeveel geld heeft u eigenlijk nodig om met je eenmanszaak te kunnen beginnen? Of u nu een pand wilt huren, een webshop laat maken, producten inkoopt of alleen diensten aanbiedt: hoewel een financieel plan er voor iedereen anders uitziet, is het hebben ervan voor iedere ondernemer even belangrijk. Als uw financieel plan rond is, weet u welk startkapitaal er in ieder geval benodigd is en kunt u dit gaan regelen. Wilt u geld lenen voor het starten van uw eenmanszaak? Lees hier wat u moet doen.

Het belangrijkst bij het starten van een eenmanszaak is een goed ondernemingsplan. We hopen u handvatten gegeven te hebben om van uw onderneming een succes te maken.