Zakelijke tips

Tips en meer!

Voor welke bedrijven is een accountant verplicht?

accountant

Heb je een eigen bedrijf of ben je van plan om een eigen onderneming te starten? Dan dien je uiteraard rekening te houden met vele aspecten. Het is ook belangrijk om te weten hoe je de financiële zaken dient te (laten) regelen en wat voor personen je hiervoor in kunt schakelen. Heb je bijvoorbeeld een accountant nodig om je boekhouding te laten doen? Of kun je dit ook door een boekhouder laten beheren? Hieronder meer informatie over voor welke bedrijven een accountant verplicht is. 

Verschil tussen een boekhouder en een accountant

In ons land is het verplicht om te zorgen dat je een boekhouding bijhoudt en al je financiële zaken netjes op orde hebt. Een boekhouder zorgt ervoor dat de boekhouding en administratieve zaken van een onderneming goed worden bijgehouden. Een accountant controleert de boekhouding en mag ook goedkeuring geven op de jaarrekening van de onderneming. Wil jij een accountant in Amersfoort inschakelen? Kijk dan online naar de mogelijkheden om een deskundige en betrouwbare accountant in te schakelen. 

Rechtspersoon van de onderneming

Als je een onderneming start en laat registeren bij de Kamer van Koophandel, dan kies je voor een bepaald rechtspersoon. Denk hierbij aan; een BV (besloten vennootschap), NV (naamloze vennootschap) of laat je je inschrijven als ZZP’er (zelfstandige zonder personeel). Ook dit maakt deel uit van de vraag of er voor jouw onderneming een accountant nodig is. 

Accountant verplicht: ja of nee?

Bij bepaalde rechtspersonen is een accountant inschakelen alleen verplicht als je onderneming meer dan vijftig mensen personeel in dienst heeft of de jaarlijkse omzet meer dan twaalf miljoen euro bedraagt. Als je aan één van deze criteria voldoet, dient een accountant een accountantsverklaring op de jaarrekening af te geven. Via HarvestFinance.nl kun je direct een accountant inschakelen indien dit nodig is voor jouw onderneming. Als je je onderneming bij de Kamer van Koophandel te boek hebt staan als ZZP’er, heb je geen accountant nodig. Je kunt dan kiezen voor een boekhouder die jouw boekhouding en financiële zaken up to date kan houden, zodat jij je kunt focussen op de groei en het dagelijkse reilen en zeilen binnen jouw onderneming. Een boekhouder inhuren is ook een stuk goedkoper dan het moeten inschakelen van een accountant.

accountant

Meer verhalen