Zakelijke tips

Tips en meer!

Een thuiswerkplek is óók een werkplek

Couple sitting in their living room and checking their finances

In een poging om het aantal coronavirusinfecties in te dammen, werken miljoenen Nederlanders nu vanuit huis en transformeren we keukentafels en slaapkamers in tijdelijke thuiswerkplekken. Velen werken onder minder ideale ergonomische omstandigheden: een keukenstoel die te laag is, een tafel die te hoog is. Een slechte ergonomie kan uw thuiswerkervaring maken of breken. Hierom dat Versluis BV, de bekende kantoorinrichters, de beste tips voor het werken binnenshuis met ons delen. 

De bank is geen werkplek

Hoe verleidelijk het ook is, de bank is niet de optimale plek om de hele dag achter uw computer te werken. Hoewel het comfortabel kan aanvoelen, kan het laten rusten van uw benen of het hele lichaam in een verticale positie leiden tot gevoelloosheid en een later opkomende ongemak van de spieren.

Externe hulpmiddelen

Het is begrijpelijk om in het weekend een paar achter elkaar uur op uw laptop over het net te surfen, maar als u dit meer dan 40 uur per week voor uw werk doet, kan dit leiden tot rug-, schouder- en nekbelasting. Gebruik indien mogelijk een externe monitor of laptopstandaard met een extern toetsenbord en muis om uw rug en nek te ondersteunen. Als u naar het scherm kijkt, moet uw ooghoogte gelijk zijn aan de adresbalk van uw webbrowser.

Zoek hiernaast naar de juiste werkhoogte zodat uw ellebogen van nature gelijk vallen met de hoogte van uw tafel of bureau. Dit zal een betere pols-uitlijning bevorderen in plaats van een carpale tunnel spanning. Instelbare functies op een bureaustoel zullen u behoeden voor ongemak in de lendenen en de nek.

Er zijn altijd oplossingen

Als u niet over een bureaustoel beschikt, zijn er enkele huishoudelijke artikelen die u kunt gebruiken om u te helpen bij het aanpassen. Als u een stevig kussen of een strak opgevouwen handdoek onder uw billen legt, worden uw heupen opgetild waardoor het zitten comfortabeler wordt. Plaats uw voeten op een paar boeken of dozen onder uw bureau, zodat uw dijen bijna evenwijdig aan de vloer zijn en uw heupen iets hoger zijn dan uw knieën. Dit vermindert de belasting van uw wervelkolom.

De 20/20/20 regel

Voor elke 20 minuten die u besteedt aan het kijken naar een computerscherm, moet u 20 seconden besteden aan het kijken naar iets anders op 20 meter afstand. Dit geeft uw oogspieren een pauze en helpt vermoeidheid van de ogen te verminderen.


Blijf bewegen

Het doel is om overdag zoveel mogelijk stappen te zetten, ook als u thuis bent in plaats van op het kantoor. Het is natuurlijk gemakkelijk om de hele dag tussendoor aan uw bureau te blijven snacken in plaats een pauze te nemen om de lunch te nuttigen. Door een maaltijd te bereiden en gehydrateerd te blijven, kunt u opstaan, rondlopen en uw ogen laten rusten van het computerscherm.