Zakelijke tips

Tips en meer!

5 tips om bedrijfsafval goed bij de bron te scheiden

tips bedrijfsafval scheiden

Produceert jouw bedrijf erg veel afval? Dan is het een goed idee om jouw bedrijfsafval al bij de bron te gaan scheiden.

Tip 1: Waar komt het afval vandaan


Om je afval beter te kunnen scheiden, is het handig om te weten waar je afval precies vandaan komt. Als je deze plekken goed hebt geïdentificeerd, dan kun je daar al beginnen met het scheiden van je afval.

Tip 2: Heb geen kleine prullenbakken


Veel werknemers hebben een eigen, kleine prullenbak naast hun bureau staan. Daar verdwijnt vervolgens het meeste afval van deze werknemer in. Dit is zonde! Deze prullenbakken worden namelijk vrijwel altijd geleegd in het restafval. Op die manier wordt het afval van de werknemer niet gescheiden. 

Tip 3: Afval scheiden is verplicht


Wist je dat het verplicht was om als bedrijf jouw afval te scheiden? Denk aan het scheiden van jouw plastic, glas, papier en etensresten. Door jouw bedrijfsafval te scheiden, draag je jouw steentje bij aan een beter milieu. Jouw afval kan dan namelijk makkelijker verwerkt worden en het doel is om het grootste deel van jouw afval te recyclen.

Tip 4: Informeer je werknemers


Als je wilt dat jouw bedrijfsafval al vanaf de bron wordt gescheiden, dan is het belangrijk om jouw werknemers hierover te informeren. Zij zijn namelijk ook diegene die dit in veel gevallen moeten doen. Door jouw werknemers enthousiast te maken over dit project, zal je zien dat het ook veel meer kans van slagen heeft.

Tip 5: Heb gescheiden afvalbakken


Heb duidelijk gemarkeerde afvalbakken, die allemaal hun eigen doel dienen. Maak het je bedrijfscultuur om hier ten alle tijden gebruik van te maken. Zorg ervoor dat niemand meer zijn bedrijfsafval om onnodige redenen bij het restafval plaatst. Alleen op die manier kun je verandering in je bedrijf teweegbrengen. Regel daarom voor elke afvalstroom binnen je bedrijf een afvalcontainer via MilieuServiceNederland.nl. Zo draag je bij aan een circulaire economie.